В Запорізькому кіноклубі Docudays UA «ВІСНИК МРІЇ» обговорювали питання мови

Питання мови! Чи важливе воно для сучасного українського суспільства? Що нас спонукає вивчати мову? Як на законодавчому рівні унормовані взаємовідносини у суспільстві щодо мови?

Ці питання розглядалися під час чергового засідання постійно діючого кіноклубу Docudays UA «ВІСНИК МРІЇ» 23 лютого на платформі Zoom.

Просвітницький захід з прав людини з переглядом та обговоренням документального фільму “Мова” відбувся за участю учнів та вчителів Запорізької гімназії №19 з метою розкриття поняття мовної ідентичності, поглиблювання знання Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та багатогранності людської ідентичності.

Організатори, місцеві ентузіасти Всеукраїнського руху кіноклубів Docudays UA, присвятили цей захід Дню рідної мови.

– Події фільму Сергія Лисенко повертають нас у минули роки, – розповідає керівник та модератор Кіноклубу Андрій Єлькін. – Ми бачимо громадських активістів, які здійснюють волонтерській проєкт допомоги мешканцям східних регіонів країни у вивченні української мови. Герої стрічки вражають своїм ентузіазмом, допомагають відчути власні сили, намагаються об’єднати свої аудиторії навколо ідеї оволодіння державною мовою. Глядач звертає увагу на історичні події, Революцію Гідності, початок воєнних дій на сході, які безумовно вплинули на просвітницький проєкт та трансформували його у бік більшої актуальності.

На думку учасників кіноклубної зустрічі, безкоштовні курси для всіх охочих, книжкові ярмарки, музичні гурти, зустрічі з письменниками, все, що глядач бачить на екрані, надихає та спонукає більш активно діяти у напрямку удосконалення мовного середовища.

Валентина Єременко, редакторка гімназійної газети «Бригантина» та вчителька української мови та літератури Запорізької гімназії №19, здійснила комунікацію з питання ідентичності та її багатогранності. Під час обговорення з’ясувалося, що у наслідок зовнішніх змін певні види людської ідентичності можуть також змінюватися. Та саме ці зміни є природними та бажаними для людини. Адже такі психологічні трансформації обумовлюють процес її безперервного розвитку.

Традиційно під час обговорення документальних фільмів зверталась увага на національне законодавство. Учасники, працюючи в групах, з’ясовували які закони унормовують мовне питання в Україні, що закони кажуть про державний статус української мови, про які вимоги законодавства потрібно знати, як регламентовані взаємовідносини виробників та споживачів, як держава захищає мову.

Учасники також працювали над творчим завданням, створюючи звернення до близьких та друзів та закликаючи їх приділяти більше уваги вивченню державної мови.

Владислав Кузнєцов, учень 8-В класу, зачитав наступне звернення: «Любий друже! Я раджу тобі скласти чіткий план щодо вивчення української мови, без планомірного підходу буде важко вивчити мову на належному рівні».

Він порадив: вивчити орфоєпічні (вимова) та граматичні норми та правила, завести нотатник і записувати нові слова та фразеологізми, спілкуватися з носіями української мови, уважно слухати дикторів українського радіо та телебачення, щоб засвоїти правильну вимову, слухати українські пісні, записати на свій гаджет кілька уривків – зразків літературної мови, або завантажити аудіокниги українською і періодично прослуховувати їх.

Анастасія Білокобильська, вирішила звернутися до своєї подруги зі словами:

«Люба подруго! Пишу тобі листа, щоб підтримати тебе у бажанні перейти на українську.

У наш час – це дуже важливо, адже дивно і неправильно виходить, що ми спілкуємося на мові ворога, який коїть злочини і вбиває людей у тебе в країні.

Є багато і інших переваг чому треба перейти на українську. По-перше, українська мова дуже гарна і милозвучна, не дарма називають її солов’їною. От ти чула як співає соловей? Саме так і лунає наша мова, тільки з вуст людини. По-друге, українська мова одна з наймилозвучніших мов світу і посідає третє місце після італійської та французької. Як на мене це дуже класно, хоча й стверджують, що це міф.

Говорити своєю мовою – це прикольно, в цьому немає нічого незвичного. Я дуже хочу, щоб всі українці перейшли на українську, можливо, це буде не скоро, бо хтось просто не хоче , комусь це здається складним. Моя порада- не зупиняйся і не здавайся, з часом все вийде. Бажаю успіхів, все буде добре».

Не залишився осторонь й учень 8 класу Роман Божков. Він написав:

«Я вважаю, що українцям треба переходити на українську, бо російська – це мова нашого ворога, який влаштував геноцид нашої нації і ми не маємо мати з ними нічого спільного. І взагалі, кожен громадянин України повинен знати державну мову. Як це зробити? Зараз є безкоштовні курси української мови для тих, хто хоче нею розмовляти, але йому складно. Також для того, щоб навчитися говорити українською, можна просто вивчати по п’ять слів щодня. І взагалі, існує багато методів вивчення різних мов, якими теж можна користуватися було б лише бажання».

Робота місцевого кіноклубу Docudays UA триває. Як обіцяють організатори заходів, попереду багато цікавих подій.

Повний відеозвіт заходу можна подивитися на каналі Андрія Єлькіна «Вісник Мрії» за адресою посилання https://youtu.be/8u-zNtLFk40

Медіахолдинг «ВМ-НФ»

Запорізька гімназія №19

24.02.2023

Запорізька гімназія №19 взяла участь в інформаційній кампанії #запоріжжя_незламне
Як протидіяти цькуванню, з'ясовували учні Запорізької гімназії №19 під час кіноклубної зустрічі
Previous Article
Next Article