Учні Запорізької гімназії №19 взяли участь у Радіодиктанті Національної єдності

Згідно наказу директора Запорізької гімназії №19 Могиліна Олександра Володимировича учні 5-9 класів сьогодні брали участь у написанні Всеукраїнського радіодиктанту Національної єдності.

Символічно, що саме в цей День української писемності та мови – 9 листопада вже багато років учні та вчителі гімназії, як й українці з усього світу, об’єднуються для написання Радіодиктанту національної єдності.

Захід здійснювався на виконання річного плану роботи закладу на 2022/2023 н.р., з метою об’єднання всіх учасників освітнього процесу Запорізької гімназії №19 навколо України.

Класні керівники 5-9 класів провели класні години, під час яких учні дізнавалися про значення Дня писемності та мови для українців та писали радіодиктант. Цього року авторкою тексту є українська письменниця та режисерка Ірина Цілик, а сам диктант прочитала українська акторка театру та кіно, Герой України Ада Роговцева.

Виховна година, присвячена Дню української писемності і мови, у 6-Б класі пройшла в теплій майже сімейній атмосфері. “Адже всі ми українці, і знати історію нашої країни, історію формування мови зобов’язаний кожен”, – наголошує класний керівник Харенко Тетяна Іванівна.

Переглянувши презентацію “День української писемності і мови”, ми сповнилися гордістю за наших людей, які творили наше майбуття. які навіть у складні часи залишалися вірними своїй країні, народу, мові, – розповідає вона та додає:

– А потім ми всі разом писали диктант. Звичайно, будуть у нас помилки, хтось чогось не встиг написати, але те, що ми робили це разом, наповнювало нас почуттям гордості і якогось неповторного відчуття тепла і ніжності. Ми УКРАЇНЦІ!

Учениця 6-Б Марія Сахнова поділилася своїми враженнями: “День української писемності та мови – це знаменне свято, яке ще раз підтверджує, що український народ має глибоке коріння, а українська мова – мова багатомільйонного народу. Зараз, в часи лихоліття, ми як ніколи повинні відчувати підтримку одне одного, адже від кожного особисто і від усіх разом залежить наше майбутнє. Ми з розумінням сприймаємо це свято, адже воно об’єднує всіх українців: і тих, що зараз знаходяться в Україні, і тих, хто змушений виїхати за кордон. А разом ми – сила!”

Учні 5-Б класу також прийняли участь у написанні Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.

“Всі учні нашого класу долучилися до написання диктанту. Всі хто були небайдужими до сьогодення , всі кому дорогі ідеали нашої країни – приєдналися до написання диктанту. Таким чиним ми показали нашу єдність, незламність, любов до своєї Батьківщини, – прокометувала подію класний керівник Олена Миколаївна Маямсіна.

Учні цього класу під час класної години проявляли активність: “Написання диктанту – це символ боротьби та спротиву”, – сказав Рибчинський Давид. Чічеріна Катерина вважає, що “сьогодні люди показали, що вони не байдужі до проблем, які відбуваються в Країні”.

Як повідомляє класний керівник Лавринович Ірина Юріївна, 9-Б клас також приєднався до святкування Дня української писемності та мови. Була проведена виховна година, під час якої учні збагачували знання про історію виникнення письма, розвитку писемності Київської Русі, історію виникнення свята «День української писемності та мови», формували розуміння того, що українська мова – наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава, розширювали знання про красу і багатство української мови. Переглянули презентацію, відеоматеріал, провели невеличкий мовний турнір. А потім учні класу разом з учителем приєдналися до написання радіодиктанту національної єдності під назвою “Твій дім”.

Цікаво відгукнулась учениця 9-Б класу Юлія Прокопчук: “Під час написання радіодиктанту національної єдності виникає всеохоплююче почуття приналежності до чогось великого і важливого. З’являється розуміння, що твоя країна – це одне велике ціле, а ти є невід’ємною її частинкою. Тебе охоплює радість, гордість, піднесеність, віра в найкраще майбутнє, на яке ми всі заслуговуємо. Особливо важливо це відчувати зараз, коли українська нація переживає такий складний період своєї історії. Саме зараз, як ніколи, нам потрібне єднання, розуміння необхідності підтримувати інших у важкі хвилини. Тільки разом українці зможуть подолати всі виклики долі. Я впевнена, що ми всі будемо жити в мирній, щасливій, квітучій, вільній Україні. Кожний у своєму рідному домі!”

А ось для учнів 3-А класу ЗГ №19 цей день розпочався з веселої пізнавальної вікторини, виставки учнівських робіт та виразного читання поезій про мову і звичайно учні не забули написати малюнковий диктант.

Участь у тематичних заходах до Дня української писемності та мови стала вже традиційною, – розповідає Ірина Вікторівна Старова, класний керівник 7-Б класу: – У цьому році діти взяли участь у запису радіопрограми, тематичній виховній години та написали радіо диктант національної єдності.

Онлайн-радіо «Республіка Мрія» 9 листопада протягом дня транслювало авторські передачі учнів Запорізької гімназії №19, присвячені Дню української писемності та мови.

Учні 7-б класу долучилися до цього дійства: Гончар Марк, Ляхович Марина та Юхно Ярослава записали аудіоказку «Казка про пісню», Риндя Євген змонтував медіа-продукт.

Діти стали учасниками виховної години з теми: «Міфи про мову». Під час спілкування розвінчувались російські міфи про мову та обговорювались можливі кроки назустріч українській мові. Завершилось обговоренням та загальним фото із плакатами-закликами «Говоримо українською!».

Об 11.00 учні 7-Б приєдналися до написання радіо диктанту національної єдності. Усі відзначили дуже актуальний текст, який проникав до серця учасників. Не дивлячись на достатньо швидкий темп диктування, діти впоралися на «відмінно» !

Ярослав Синянський, учень 7-Б класу: «На виховній годині ми обговорювали, якими є міфи росіян про українську мову, тобто їхню брехню про українську мову та літературу. Мені сподобалося, коли ми обговорювали причини, чому ми не можемо говорити українською мовою у повсякденному житті, А потім вирішували, що треба зробити, поміняти, щоб говорити вільно українською мовою.

Починаючи з 1997 року в Україні відзначають свято День української мови та писемності. Незважаючи на складний час і умови дистанціного навчання, у 8-В класі відбулися заходи привячені цій події.

Розповідає класний керівник 8-В класу Єременко Валентина Володимирівна.

– День розпочався із привітань і запрошення взяти участь у квесті “Ну що б, здавалося, слова…” (запрошені були всі учасники спільноти “8-В ДН”: учні, вчителі, батьки). Щогодини в групу надходило завдання пошукового характеру, а саме: сфотографувати найменш уживану літеру з підручних матеріалів, скласти якомога більше слів з найдовшого слова, розгадати ребуси з українськими відповідниками на іншомовні слова, написати радіодиктант та відгадати поезію та автора за емоджи. До 17.00 діти надсилали свої світлини, о 17.30 – оголошено переможців. Приємною несподіванкою стало участь вчителя Кокоріної О.М., яка набрала найвищу кількість балів. Об 11. 00 з учнями провели класну годину, після чого написали Національний радіодиктант єдності. Загалом, проведені заходи в цей день популяризують українську мову і пропагують переходити на спілкування милозвучною, солов’їною, найкращою та рідною.

– Враження учнів від традиційного Національного радіодиктанту єдності дуже приємні, адже діти не вперше беруть в ньому участь, дехто надсилав фото своїх робіт в редакцію, – продовжує розповідати Валентина Володимирівна.

Тож, які думки учнів: “Мені сподобався цей диктант. Він дуже актуальний на цей час і стосується нашого теперішнього життя” (Кузнецов В.). Бачурський Олександр пише так: “Цьогорічний текст радіодиктанту виявився тематичним та дуже змістовним. Більшість учнів класу з нетерпінням чекали та радісно брали участь у ньому. Сподіваємося, що якісно написали диктант і решта учнів школи”.

В 3 – Б класі ЗГ №19 була проведена виховна година, присвячена Дню української писемності та мови. За допомогою заходу діти мали можливість ще раз доторкнутися до краси рідної мови, вдосконалити свої знання та навички з українського мовлення, а також відчути свою приналежність до людей, які поважають рідну землю, її мову. Добірка фотоматеріалів зробила цей день незабутнім. Вчимо українську та шануємо її!

7-А зібрався спочатку на класну годину, присвячену Дню української писемності і мови. Переглянули презентацію “Міфи про мову” та прийшли до висновку, що Україна – єдина країна, яку треба підтримувати на кожному фронті! Всі до Перемоги!

“А потім ми всі разом писали диктант. Звичайно, хтось не встигав, помилявся, переживав, але це не головне. Головне – участь, підтримка, єдність!” – повідомила класний керівник Сарнацька Наталя Віталіївна.

Терещенко Карина: “Я вперше брала участь у цій акції. Диктант складний, але цікаво, чи впоралася зі словами нового українського правопису?”

Мормуль Ілля: “Єднаймося навколо нашої чудової української мови! Підтримуємо наших захисників! “

На класному часі учні 8А класу Запрізької гімназії на чолі з класним керівником говорили про це свято з гордістю в серці,пишаючись тим , що їх Батьківщина-це Україна ,а вони українці. Шкодували за тим,що не можуть бути у школі ,але це в наш час-не перешкода і ми всі зустрілися дистанційно!)) І також прийняли участь у написанні диктанту!

Нагадуємо, 9 листопада, радіо «Республіка Мрія» Запорізької гімназії №19 транслювало в онлайн-просторі тематичні передачі, які учні записували, готуючись до Дня української писемності та мови. Медіаосвітні центри «Бригантина», «24/7», «Креатив» (а це учні 7,8,9 класів) підготували аудіо-виступи – легенди, вірші, монологи. Мовлення радіо «Республіка Мрія» відбувається на сторінці за адресою посилання https://dream777.radio12345.com/

Фрагмент радіо-трансляції до Дня української писемності та мови також можна послухати на ютубі https://youtu.be/nqIpMOLDaKg

Нагадуємо, що взяти участь у диктанті можна було у будь-якому зручному форматі. Радіодиктант звучатимав по всій країні на хвилях Українського Радіо та Радіо Культура. Крім того, долучитися до написання можна було через платформи:

– телеканалСуспільне Культура – https://suspilne.media/culture/

– діджитал-платформи Суспільного: фейсбук-сторінку Медіа суспільне та ютуб-канали Українського Радіо (https://www.youtube.com/channel/UCMEMEhlnxpkTphipw-EpFMA ) та Суспільне Новини (https://www.youtube.com/c/1tvUkraine );

– додатки https://suspilne.radio/ або Дія.

Звертаємо увагу, що текст диктанту буде оприлюднено 10 листопада, свій варіант для перевірки можна надіслати на адресу: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001 (важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 10 листопада) або сфотографувати написаний текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) та надіслати його до 11:00 10 листопада на адресу rd@suspilne.media .

Учні Запорізької гімназії №19 створювали Обереги для Героїв
Президент звернувся до громадян Мрії зі словами подяки
Previous Article
Next Article