Учні Запорізької гімназії №19 обговорювали право людини на щастя

16 березня 2023 на платформі Zoom відбулось чергове засідання кіноклубу Docudays UA «ВІСНИК МРІЇ» з темою «Головне право людини на планеті Земля». Учасники, учні Запорізької гімназії №19 та активісти громадської організації «Республіка Мрія», переглядали та обговорювали фільм китайського режисера Хуацін Цзіня «Цвіт крізь сльози».

– Наш захід був присвячений Міжнародному дню щастя – 20 березня, тому він мав на меті розкриття понять «щастя», «складові щастя», «право людини на щастя», «щастя і права дитини», – розповідає керівник і модератор кіноклубу Андрій Єлькін,

За його словами, це дуже важливо – знайомити слухачів зі змістом Конвенції ООН про права дитини, формувати у них розуміння залежності щастя від зусиль держави у забезпеченні фундаментальних прав дитини.

– Наше завдання – формувати компетенції з планування дій, направлених на гармонізацію суспільного життя у контексті більш комплексного, справедливого та збалансованого підходу до економічного зростання, який сприяє викоріненню бідності, сталому розвитку та таким чином – забезпеченню щастя і благополуччя, – каже Андрій Єлькін.

Режисер у документальній стрічці «Цвіт крізь сльози» висловив свою стурбованість життям звичайних людей у Китаї. Слухачі побачили історію Юань і Сян, які займаються акробатикою, як на худенькі дитячі плечі були покладені надії їхніх родин. Дорослішаючи, вони мусять як фізично, так і морально долати труднощі, але водночас і вчяться по-своєму радіти кожному дню.

Учасники кіно-зустрічі ділилися своїми думками, відповідали на питання: Чи є діти у фільмі щасливими? З якими емоціями та настроєм ми бачили цих дітей? Чи є обставини, у яких вони перебувають, сприятливими для відчуття дитячої радості?

Особлива увага під час обговорення зверталася на права дитини, які були порушені? Згадали Конвенцію ООН про права дитини. Аналізували фільм з точки зору стислого викладу Статті 9. Право на перебування разом із сім’єю; Статті 19. Право на захист від насильства; Статті 27. Право на рівень життя, необхідного для всебічного розвитку дитини; Статті 35. Право на захист від торгівлі дітьми; Статті 36. Право на захист від усіх форм експлуатації; Статті 31. Право на відпочинок і дозвілля.

Модератор заходу звернув увагу на відмінність у визначеннях поняття «щастя», які ми можемо зустріти в інтернеті та яке сформульовано у програмних документах Дитячо-юнацької громадської організації «Республіка Мрія».

Щасливою може бути лише творча людина. Але творчість потребує енергії, яку можна накопичувати за допомогою «сталкінгу» (мистецтва безконфліктності), – каже Андрій Єлькін.

З точки зору громадянина Мрії, щастя – це свобода робити те, що нас розвиває. Це коли людина може займатися улюбленою справою. Коли її діяльність є продуктивною, творчою. Щоб був психологічний стан творчої захопленості, необхідні певні ресурси: повинно мати достатньо часу для цього, потрібний гарний настрій, але головне, чого потребує громадянин Мрії – це достатньої кількості особливої енергії, яка відчувається у вигляді впевненості, благополуччя та бажання діяти.

Де брати цю енергію? Що потрібно робити, щоб енергія накопичувалась, а не витрачалася безповоротно?

За словами Андрія Єлькіна, потрібно оволодівати сталкінгом або мистецтвом безконфліктності. Адже, як вважається, саме конфліктне сприйняття дійсності забирає у людини більшу частину енергії, необхідної для продуктивної діяльності.

В «Республіці Мрія» на перше місце ставлять «Принцип Невимушеності», дотримання якого дозволяє збирати особливу енергію як необхідну умову для творчості. Саме від її наявності або відсутності залежить бажання діяти – воля людини або сила особистого наміру: «Я хочу щось робити!», «Я буду це робити із задоволенням», – підкреслив Андрій Єлькін.

При цьому, як з’ясувалось, в Запорізькій гімназії №19 приділяється належна увага творчим проєктам. До Міжнародного дня щастя в освітньому закладі окрім кіно-клубної зустрічі підготовлено конкурсна фотовиставка «Я фотографую щастя», авторами якої стали учні, вчителі та батьки учнів Запорізької гімназії №19.

Учасники заходу з зацікавленістю подивилися деякі роботи цієї виставки у форматі відео-презентації: https://youtu.be/mv1Eu1hjB-4

Традиційно для засідань Кіноклубу Докудейз «Вісник Мрії» відбулась також групова робота. Керівники груп: Олександр Бачурський, президент ДЮЕГО «Республіка Мрія» та Юлія Прокопчук, віце-президент ДЮЕГО «Республіка Мрія», об’єднали учасників задля проектування моделей щасливої школи.

Презентуючи роботу своєї групи, Олександр Бачурський зауважив: «… щаслива школа це місце, де учні відчувають себе комфортно та сприймають навчання як цікавий процес, а не як обов’язок. Навчання повинне бути цікавим та захоплюючим, а для цього важливо використовувати сучасні технології. Наприклад, відеоуроки, вебінари, інтерактивні заняття тощо».

Школа, згідно цієї моделі, повинна бути місцем, де учні відчувають себе в повній безпеці.

– Цього можна досягти, зокрема, шляхом створення дружнього середовища, де кожен взаємодіє з іншими ввічливо та поважно. Учні повинні мати можливість розвивати свої таланти та здібності, навчатися новим речам та відкривати для себе світ. Для цього важливо створити розвивальне середовище, яке підтримує креативність та ініціативу учнів, де віє аура постійного та невпинного прогресу, – продовжив презентувати модель щасливої школи лідер учнівського самоврядування Запорізької гімназії №19.

Щаслива школа – це також місце, де вчителі відчувають підтримку та повагу соціуму.

Важливо забезпечити вчителям можливість професійного розвитку, налагодити взаємодію з батьками та учнями, надати їм необхідні ресурси для ефективного навчання та особистого прогресування в слід за технологіями, – каже Олександр Бачурський.

Не забули учасники і про здоровий спосіб життя як важливу складову щасливої школи. Це можливість для всіх учасників освітнього процесу займатися фізичними оздоровчими вправами (за власним бажанням), надавати здорове харчування та створювати всі умови для їх розвитку.

– А ідеальну, довершену модель цієї омріяної щасливої школи ми можемо побачити, наприклад, в США, де школярі здебільшого дотримуються дисципліни та шанують авторитет вчителів та адміністрації школи. Адже для багатьох американських учнів школа – це місце, де вони не тільки отримують знання, але й знаходять друзів, співробітників та наставників, де можна побачити різноманітні додаткові програми та клуби, що дозволяють учням займатися своїми улюбленими заняттями та захопленнями, знаходити нові інтереси та розвивати ті навички, які вони вважають потрібними особисто для себе, – завершив свій презентаційний виступ Олександр Бачурський.

Не менш цікаву модель щасливої школи запропонувала група під керівництвом Юлії Прокопчук. Вони побачили таку школу з сучасним розвиваючим простором, де створені всі необхідні умови для задоволення будь яких потреб і здібностей учнів.

Нагадуємо, Міжнародний день святкується щороку 20 березня. Резолюцією 66/281 на 118-му пленарному засіданні ООН визнала актуальність щастя та благополуччя загальнолюдськими цінностями та запропонувала всім державам-членам ООН, міжнародним та регіональним організаціям, а також громадянське суспільство застосовувати більш комплексний, справедливий і збалансованний підхід до економічного зростання, який сприяє викоріненню бідності, сталому розвитку та забезпеченню щастя і благополуччя всіх народів.

Додатково! Хуацін Цзінь народився 1980 року в Китаї. Він працює режисером на телеканалі Zhejiang Satellite. Як режисера-документаліста його цікавлять теми довкілля, життя робітників, проблеми молоді. Його фільми брали участь у багатьох міжнародних фестивалях, здобули 22 відзнаки на міжнародних кінофестивалях і були номіновані на нагороди понад 100 разів.

Сайт Docudays UA https://docudays.ua/

Сайт DOCU CLUB https://docuclub.docudays.ua/

Відгуки учасників.

Олександр Бачурський: Цей захід, напевно, справив значне враження на всіх його учасників. Зовсім неочікувано тривалість фільму збільшилася з 15-20 до цілих сорока хвилин, що безумовно тішить. Дуже цікаво та корисно було дізнаватися про справжнє життя інших народів, без прикрас і фальсифікації, як то кажуть. Вкотре розкривалися теми актуальних суспільних питань та проблем, які стосуються зокрема і нашого суспільства. Також, зверталася увага на порушення прав дитини, з посиланням на конкретні статті статуту ООН. Загалом, вважаю, що відгук про це засідання може бути тільки позитивним!

Дар’я Лебединська: Фільм був дійсно цікавий, можна було відчути всю ситуацію, що склалася. Це просто неймовірно, діти прикладають просто титанічні зусилля, щоб викоробитися з досить непростої життєвої ситуації. Мене особливо здивувала одна вправа, яку виконували дівчатка, вона начебто називалася рухома тарілка або якось так, коли дівчинка 11 років, ставала на голову її ровесниці, це виходить дівчинка тримає на своїй голові як мінімум більшу частину від половини власної ваги, я навіть не міг уявити, наскільки це важко. І це якщо не говорити про ймовірність отримання травм, яка становить приблизно 70%, можна навіть залишитись інвалідом. Діти все терплять цей біль, роблять вправи через сльози. Я зрозуміла для себе, що багатьом просто з народження дають шанс на хороше, самодостатнє життя, можливість на освіту, забезпечення, а деяким доводиться дійсно прориватися з нетрів ось таким способом. Тому якщо мені дають шанс вибрати свій життєвий шлях, піти в хороший коледж або інститут, не варто відмовлятися тільки тому, що ліньки.

Медіахолдинг «Вісник Мрії»

Запорізька Гімназія №19

16.03.2023

Учні, вчителі, батьки учнів Запорізької гімназії №19 фотографували щастя
Увага! Дорожня карта дій. Алгоритм дій
Previous Article
Next Article