В Запорізькій гімназії №19 відзначили Всесвітній день здоров’я

7 квітня, п’ятниця! Всесвітній день здоров’я! Цього дня у гімназії проводили тематичні заходи – бесіди, виховні години – відзначали важливість доброго здоров’я та благополуччя для людей по всьому світу та мали нагоду оцінити своє власне здоров’я, пообіцяти собі дбати про себе, бути уважними до себе і один до одного.

Разом ми можемо створити більш здорову та щасливу країну, а отже – і світ, – впевнені учасники просвітницьких подій. .

Центр виховної роботи Запорізької гімназії №19 в цей день презентував віртуальну виставка плакатів «Моє здоров’я – моє майбутнє».

Учні 7-9 класів створювали статичну соціальну рекламу, закликаючи до здорового способу життя.

Кращими плакатами визнані творчі роботи Анастасії Білокобильської, Вікторії Бідної, Олександра Григорова, Єгора Долганова, Поліни Дривецької, Івана Жердєва, А Зеленюк, Олександра Іванченко, Анни Калошиної, Марини Ляхович, Мікити Малікова, Дмитра Медяника, Анастасії Мельникової, Кирила Павлюченко, Інеси Покрепової, Уляни Репіної, Марії Сандиги, Насті Яновської, Орини Швець та Ярослави Юхно.

У 9-А класі відбулась класна година «Молодь обирає здоров’я» . Учні усвідомлювали цінності власного життя, світогляду, спрямованого на здоровий спосіб життя. Обговорювали відповідні правила, можливості розвитку вмінь та навичок свідомого вибору та формування відповідального ставлення до власного здоров’я.

Дев’ятикласники створили тематичний плакат за допомогою штучного інтелекту.

” Доброго здоров’я діти, доброго вам дня. Хай вам ясно сонце світить у вікно щодня. Хай сміється мирне небо і дивує світ. А земля нехай дарує вам барвистий цвіт”.

Ось такими чудовими словами класний керівник 5-Б класу Олена Маямсіна почала свою розповідь з теми: “Основи здорового способу життя”-

Що необхідно робити, щоб бути сильними , здоровими та життєрадісними? На початку уроку був проведений оцінювальний тест по затримці дихання, де учні нашого класу змогли визначити наскільки міцне їх здоров’я, – розповідає Олена Миколаївна.

Урок був дуже цікавим та насиченим, – діляться враженнями учні 5-Б.

Вони підготували багато приказок та прислів’їв про здоров’я:

Косарєв Богдан : “Без здоров’я не має щастя”;

Борисенко Андрій: “Вартість здоров’я знає лиш той , хто його втратив”;

Остроконь Дар’я: “Здоров’я- найдорожчий скарб”.

Дуже цікаво було розгадувати кросворди та визначати значення слів за допомогою різноманітних ігор.

Учні підготували інформацію про те, що необхідно робити щоб бути здоровим. Було визначено 7 основних правил здорового способу життя, та відмітили, які шкідливі звички можуть нашкодити нашому здоров’ю.

Коструба Катерина підкреслила, що :”Шкідливих звичок легше набути , ніж потім позбутися їх”.

Учні наводили приклади та робили висновки власної повсякденної активності , та розпорядку дня.

Жердєв Іван, Мельнікова Анастасія та Дривецька Поліна намалювали гарні малюнки та плакати, щоб підкреслити наскільки важливо для кожної людини турбуватися про своє здоров’я.

Наприкінці виховного уроку учні задавали багато питань та ділилися своїми враженнями:

Владик Мелешко: «Треба постійно займатися спортом, більше рухатися» ;

Артур Бобохонов: «Якщо в тебе є улюблена справа- ти забуваєш про всі негаразди». Анастасія Мельнікова: «Ми дізналися багато нового та цікавого, та насамперед ми виділили важливі питання, які допоможуть нам правильно турбуватися про своє здоров’я та наших близьких».

Учні 8- В класу під час виховної години «Ми – за здоровий спосіб життя. Шкідливі звички, або життя» говорили про вплив згубних звичок на здоров’я, а саме: куріння, алкоголь та наркотики.

На початку заходу з’ясували, що таке звичка і як вона формує характер та впливає на долю людини. Учні представили свої роботи-дослідження щодо впливу куріння, алкоголю та наркотиків на організм підлітка. Для цього вони використали підготовлену заздалегідь роботу з української мови, а саме: інтерв’ю.

Під час виховного заходу акцентувалась увага на формуванні в учнів ціннісного ставлення до свого власного здоров’я і різко негативного ставлення до шкідливих звичок. Учні поділилися своїми враженнями і прийшли висновку, що куріння, алкоголь, наркотики не можна вживати ніколи, а краще віддати перевагу корисним звичкам: заняттям спортом, прогулянки, читання художньої літератури.

Олександр Бачурський, президент ГО «Республіка Мрія»: “Для підлітків, чиї органи ще розвиваються, куріння електронних сигарет може мати надсерйозні наслідки для здоров’я. Тому, я закликаю всіх утриматися від куріння електронних цигарок, тим самим не ризикуючи своїм здоров’ям та здоров’ям інших, які можуть бути підданими пасивному курінню саме через вас”.

У 8-А класі відбулась бесіда «Моє здоров’я в моїх руках!». Учні обговорили складові здорового образу життя, питання гігієни підлітків, провели гру * Що? Де? Коли? *, в якій поговорили про куріння, алкоголь, різних хвороб, завдяки Мозковому штурму учні виявили інтерес до медицини, а саме надання першої допомоги в різних випадках.

Бережи здоров’я змолоду! Так називалась виховна година у 6-Б класі.

– Людство з давніх-давен усвідомило ціну здоров’я. «Головним скарбом життя є не землі, що ти їх завоював, не багатства, що їх маєш у скринях… Головним скарбом життя є здоров’я, і, щоб його зберегти, потрібно багато що знати», – вважав Авіцена. А український хірург М. Амосов зауважував: «Добути і зберегти своє здоров’я може тільки сама людина». Тож саме від людини у більшості випадків залежить її здоров’я і самопочуття, – повідомила класний керівник 6-Б Тетяна Харенко. .

Саме про збереження здоров’я говорили на виховній годині у 6-Б класі. Переглядаючи презентацію, виділили аспекти, які допомагають зберегти те, що дісталося нам від народження.

Соня Cахнова виділила основні правила збереження здоров’я: ДОТРИМУЙТЕСЬ ПРАВИЛ ГІГІЄНИ, СЛІДКУЙТЕ ЗА ТИМ, ЩО ЇСТЕ, БУДЬТЕ ФІЗИЧНО АКТИВНИМИ, ЗАБЕЗПЕЧТЕ СЕБЕ ХОРОШИМ СНОМ, ВІДМОВТЕСЬ ВІД АЛКОГОЛЮ, ТЮТЮНОПАЛІННЯ ТА НАРКОТИКІВ.

На жаль, – зазначила Маша Сахнова, – навіть серед наших однолітків є такі, що палять. Невже вони не розуміють пагубність цієї звички? Адже за статистикою щодня в світі тисячі людей хворіють та помирають через паління, алкоголь, наркотики. Куріння – це шкідлива звичка, виникнення якої пов’язане з тим, що наявний у тютюні нікотин збуджує центральну нервову систему. Він є дуже отруйною речовиною. Курець відчуває приємну збудливу дію тютюну, не розуміючи, що речовини диму небезпечні для здоров’я. А ще задумайтесь: ви витрачаєте гроші, щоб травити себе! Тож памятаймо: здоров’я – це найвище благо, дароване людині Природою. Без нього життя не може бути повноцінним і щасливим, тому дбаймо про здоров’я з дитинства.

Виховну годину “Шкідливі звички, чи життя в задоволення” провели у 7-А класі.

Поговорили про те, що життя і здоров’я людей залежать від самої людини. Від того, який настрій, які бажання, яка поведінка людини, залежить її самопочуття, здоров’я.

На уроці семикласники розібрали, що таке звички та якими вони можуть бути. Всі звички можна поділити на дві групи. Ті, що приносять користь людині і її здоров’ю називаються – корисними (пунктуальність, охайність, ввічливість, заняття спортом, дотримання правил особистої гігієни, раціональне харчування, загартування, позитивні емоції, здоровий відпочинок і т.д) та шкідливі звички.

Учні пограли у колективну гру «Шкідливо-корисно», «Брейн – ринг», в якій ставились питання про куріння. В кінці діти самі робили висновки про шкоду шкідливих звичок.

Наприклад, Мормуль Ілля сказав: “Шкідливі звички спричиняють різні захворювання, а інколи навіть і смерть”, а Єршова Настя сказала, що треба вміти сказати Ні!.

Не менш змістовно пройшла виховна година «Бережи своє здоров’я» у 6-А класі.

– «Доброго здоров’я!» – так вітаються наші співвітчизники, а коли прощаються кажуть «Бувайте здорові!» , тобто бажають здоров’я і практично ніколи не замислюються скільки сенсу закладено у цих словах, – звернулась до своїх учнів класний керівник Алла Білібуха.

Переглядаючи презентацію, шестикласники шукали відповідь на запитання, з чого складається наше здоров’я та що означає – бути здоровим.

З’ясували, що бути здоровим – вимога часу. Здоров’я – це життєва енергія, натхнення і задоволення від насиченого подіями життя. Це здатність ставити цілі й досягати їх, максимально реалізовувати свій потенціал.

Також під час тематичного заходу вони підіймали питання про вплив війни на психічний та емоційний стан людини.

– Вже рік неможливо вважати себе цілком здоровим. У підсвідомості постійно чогось боїшся, навіть тиші, – каже Кирило Павлюченко.

Обговорили правила здорового способу життя та дійшли висновку, що піклуватися про своє здоров’я – це актуально, модно і престижне.

Презентація 6-А класу: https://drive.google.com/file/d/1wFRKmPKtYnHUUlx3DgMihRCLeKL9yO4B/view

Нагадуємо, щорічно 7 квітня відзначають Всесвітній день здоров’я. У 2023 році він збігається з 75-річчям Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Членство у ВООЗ мають 194 держави, які спільно працюють над зміцненням здоров’я своїх громадян. Мова про реагування на кризи, профілактику й боротьбу з захворюваннями, просування здорового способу життя, забезпечення доступу до якісної медичної допомоги.

ВООЗ сприяє створенню національних стратегій і систем охорони здоров’я, надає технічну допомогу та допомагає з навчанням фахівців, забезпечує міжнародну підтримку для запобігання захворюванням.

В Україні особливо відчувають підтримку ВООЗ у період повномасштабної війни, коли отримують гуманітарну допомогу у вигляді десятків машин «швидкої», ліків, коли медичні працівники обмінюються найкращим досвідом із колегами з усього світу. Вдячні за цю надважливу підтримку!

Раніше ми повідомляли, що Програма еко-марафону затверджено.

Сімейна форма навчання
РЕКОМЕНДАЦІЇ БАТЬКАМ З УСПІШНОЇ АДАПТАЦІЇ П’ЯТИКЛАСНИКІВ ДО НОВИХ УМОВ НАВЧАННЯ
Previous Article
Next Article