Учні Запорізької гімназії №19 навчалися, як не зраджувати самим собі


11 квітня, у вівторок, для учнів Запорізької гімназії №19 в рамках програми дій постійно діючого кіноклубу Docudays UA «ВІСНИК МРІЇ» з метою активізації позитивної мотивації до саморозвитку, підвищення рівнів розуміння цінності кожної людини та толерантного ставлення до оточуючих, їх поглядів, інтересів, відбувся інформаційно-просвітницький захід «Ми різні – ми рівні!» з переглядом та обговоренням документального фільму Астрід Буссінк «Джаванні та балет на воді».


– Для нас важливо, щоб наші учні усвідомлювали унікальність та цінність кожної людини, щоб в них формувалась соціально-активна позиція, навички ефективного спілкування, вміння формувати власну думку, висловлювати її, працювати в команді, – каже модератор кіноклубної зустрічі та педагог-організатор Запорізької гімназії №19 Андрій Єлькін.


За його словами, саме цей захід був особливим: він планувався з застосуванням інтерактивних вправ та ігрових методів таким чином, щоб учасники через обмін думками зрозуміли унікальність та цінність кожної людини, сформували негативне ставлення до образ, глузування, цькування, підвищили власний рівень мотивації до саморозвитку, працьовитості, ініціативності.


Фільм «Джаванні та балет на воді» за своїм змістом орієнтує аудиторію на підвищення рівня толерантності до різноманіття думок і поглядів. Уявіть собі десятирічного Джованні, який має чудову мрію: він хоче стати першим хлопчиком, який візьме участь у Чемпіонаті Нідерландів із синхронного плавання. Оскільки цей вид спорту вважається «дівчачим», не всі розуміють його прагнення.


Але Джованні наполегливо йде своєю дорогою та має підтримку в особі Кім, його подруги, яка чудово розуміє хлопця. Лишаючись на самоті, вони обговорюють своє майбутнє.


Чи скористається Джованні підтримкою Кім і чи дійде до Чемпіонату? Про це дізналися учасники кіноклубної події, які отримали можливість обговорювати подібні ситуації, з якими вони стикалися у своєму житті.


Експерт зустрічі, психолог Запорізької гімназії №19, вчитель основ здоров’я та переможниця національного конкурсу «Завуч року України» Зінаїда Болкова розповіла про Ґендерні стереотипи, про те, як вони формуються культурою, як поширюються узагальнені уявлення (переконання) про те, якими є і як поводяться чоловіки і жінки.


Вона розтлумачила поняття гендерної рівності та нерівності, звертаючи увагу на те, що за Конституцією України саме гендерна рівність – це рівний правовий статус жінок і чоловіків та рівні можливості для його реалізації, що дозволяє особам обох статей брати рівну участь у всіх сферах життєдіяльності суспільства.


Під час обговорень зверталася увага на законодавство, яке гарантує права дітей та дорослих людей, зокрема, на Статтю 19 Конвенції ООН про права дитини: «Держава вживає всіх необхідних законодавчих, адміністративних, соціальних і просвітніх заходів з метою захисту дитини від усіх форм фізичного та психологічного насильства, образи чи зловживань, відсутності піклування чи недбалого і брутального поводження та експлуатації».


Протягом заходу учасники брали участь у вправах «Мені в тобі подобається …», «Що я відчуваю, коли …», «Сьогодні я пишаюсь …», обговорювали зміст та важливість поняття «толерантність», дізналися про переваги безконфліктного спілкування та про значення вмілого використання поважливих комунікацій.

Наприкінці зустрічі слухачі зробили висновок: ми різні, але ми рівні, цей принцип працює, якщо ми готові поважати один одного, цінувати унікальні особливості кожної людини.



Думки глядачів:


Андрій Єлькін: Для учнів нашої гімназії поняття «Мрія», «Республіка Мрія», «Громадянин Мрії» мають особливе значення. Джаванні, герой фільму, допоміг нам ще краще зрозуміти значення цієї цінності, коли людина вміє перетворювати свої бажання на мету та знаходити в собі силу наміру під тиском будь яких обставин не зраджувати власним устремлінням та рухатися, не зважаючи ні на що, у напрямку неминучого успіху. Таке можливе лише тоді, коли всі ми знаємо та поважаємо власні права.


Кирило Павлюченко: «Доброта спасе світ, будь-який негатив можна подолати».


Дар’я Лебединська: Фільм був справді цікавий. Немає нічого незвичайного в тому, що головний герой зацікавився синхронним плаванням, хоч це і вважається жіночим видом спорту, він заслуговує на підтримку та спільну увагу. Джованні довелося постаратися і він вкотре довів, що спорт – це не тільки здоров’я, а й прагнення бути кращим, рухатися вперед. Кожен заслуговує на можливість взяти участь у занятті будь-яким видом спорту.


Загальна думка учасників: «Успіх людини у великій мірі залежить від неї самої. Людина має право на самовираження. Стався до інших так, як ти хотів/-ла би, щоб ставилися до тебе. Сприймай людину такою, як вона є. Люди, які тебе оточують, – різні. Але вони заслуговують на твою повагу. Треба активно висловлювати власну позицію, не бути пасивним, за будь-яких обставин залишатися собою».


Додатково!

Астрід Буссінк народилася 1975 року, вивчала образотворче мистецтво в Академії образотворчих мистецтв АКІ в Енсхеде та кіно в Единбурзькому коледжі мистецтв у Шотландії. Під час навчання зняла документальний фільм «Творці янголів». Одна з її останніх робіт, «Сховище», здобула нагороду «Золоте теля» як найкращий короткометражний документальний фільм на Нідерландському кінофестивалі. Режисерка живе та працює в Амстердамі.

Нагороди
2015 – Гран-прі Сепегаїїоп Кріиз за найкращу документальну стрічку для дітей на Берлінале; 2014 – Приз МесІіаЮпсІз КісІ5&^ос5 за найкращу дитячу документальну стрічку на Амстердамському міжнародному фестивалі документальних фільмів.
Вибрана фільмографія
Творці янголів (2005), Пискепіаде (2006), 9 життів моєї машини (2006), Я стріляв у мера (2007), Втрачена колонія (2008), Мій Енсхеде (2010), Містер та місіс Гунья (2012), Вірш смерті (2012), Сховище (2012), Вовняна лихоманка (2013).

Посилання на сайти


Сайт Docudays UA https://docudays.ua/
Сайт DOCU CLUB https://docuclub.docudays.ua/

Важливі визначення.


Толерантність – це повага до інших думок, культур, вірувань або способів життя, відмінних від своїх власних, без необґрунтованого засудження чи насильства. Це здатність приймати та поважати відмінності в людях та поважне ставлення до індивідуальних прав та свобод кожної людини. Толерантність також може означати співпрацю та спільну участь з людьми різних культур та світоглядів, щоб досягти спільної мети.


Ґендерна рівність – рівний правовий статус жінок і чоловіків та рівні можливості для його реалізації, що дозволяє особам обох статей брати рівну участь у всіх сферах життєдіяльності суспільства (Конституція України).


Ґендерна нерівність – нерівні права жінок і чоловіків, які створюють систему обмежень або привілеїв за ознакою статі.


Нагадуємо, що кіноклуб Docudays UA «ВІСНИК МРІЇ» відкрито 26 січня 2023 року. Цільовою аудиторію кіноклубу є учні, вчителі, батьки учнів Запорізької гімназії №19, а також мешканці мікрорайону Військбуд та прилеглих до нього мікрорайонів міста Запоріжжя. Слухачі кіноклубу можуть отримати Сертифікат учасників, скориставшись google—формою https://docs.google.com/forms/. Максимальна кількість показів, яка запланована у квітні та травні 2023 року, – 4 на місяць.
https://docs.google.com/forms/


Презентація https://4af7cfb7-b054-4e9c-8222-702604326338.usrfiles.com/ugd/4af7cf_989b61798f9a4b61b5c45884a001d082.pdf
https://4af7cfb7-b054-4e9c-8222-702604326338.usrfiles.com/ugd/4af7cf_989b61798f9a4b61b5c45884a001d082.pdf


Медіахолдинг «Вісник Мрії»
11 квітня 2023

Профілактика психоактивних речовин серед учнівської молоді.
Сімейна форма навчання
Previous Article
Next Article