Як виховати впевнену в собі дитину

Кінцева мета всіх батьків полягає в тому, щоби підготувати дітей до виживання й досягнення успіху в цьому світі. Усі цінності та знання, які прищеплюються дитині, у довгостроковій перспективі стануть її життєвим набутком. Але головна якість, яку дитина повинна розвинути в собі, щоби потім уміло скористатися здобутим, – це впевненість. Розвивати її необхідно всіма доступними способами.

Далі наводяться десять порад, які за рахунок своєї легкості і простоти допоможуть розвинути впевненість у дитини вже в ранньому віці – так, щоб з роками ця якість лише зміцнювалась і вдосконалювалась.

  • Визначте переваги й недоліки. Хочете знати, як розвинути в дитини впевненість у собі? У першу чергу визначте її сильні і, що більш важливо, слабкі сторони. Заохочуйте дитину розвивати сильні якості. Можливо, її варто записати у відповідний гурток чи спортивну секцію. При цьому важливо не перевантажувати дитину!
  • Мотивуйте на розвиток слабких сторін. Якщо ваша дитина не дуже добре вчиться, але при цьому хороший спортсмен, намагайтесь не перешкоджати її заняттям спортом. Ви повинні переконати її в тому, що вона може досягти успіху в навчанні так, як і в спорті. Це допоможе їй набути впевненості у своїх можливостях і мотивуватиме працювати над собою.
  • Уникайте надмірних обмежень. Нехай ваша дитина вільно займається тим, що їй подобається, гра це чи додаткове навчальне заняття. Це розвине в неї почуття незалежності та впевненості у свободі вибору. З часом вона стане впевнено приймати рішення й розуміти, що для неї добре, а що погано.
  • Дозвольте їй вільно експериментувати. Ваша дитина повинна вільно все пробувати і вчитись на своїх помилках; дуже важливо навчитися вставати незалежно від того, скільки разів упав! Нехай дитина спочатку разом з вами спробує що-небудь нове, наприклад, приготування їжі або катання на велосипеді, а потім дозвольте їй зробити це самостійно. Ваша присутність і підтримка додадуть дитині впевненості у собі.
  • Не чиніть надмірного тиску. Дослідження показують, що основна причина низької самооцінки й невпевненості в собі молодих людей пов’язана з надмірним тиском на них батьків. Не нав’язуйте вашу ідеологію; поважайте вибір дитини. Як батьки ви завжди можете сказати їй, що добре, а що погано, але краще, звичайно, дозволити дитині самій вибрати те, що буде добре для неї.
  • Розвивайте навички спілкування. Вважається, що в сучасному світі людина з хорошими навичками спілкування більш успішна. Допоможіть дитині розвинути навички ораторського мистецтва й подолати страх перед публічними виступами, запишіть її в театральний або акторський гурток. Такі заходи, як театральна вистава, ви можете організовувати також у себе вдома, запросивши друзів своєї дитини.
  • Припиніть порівнювати дитину з іншими дітьми, почніть поважати її. Ніколи не порівнюйте старання й досягнення вашої дитини з аналогічними проявами інших дітей, братів чи сестер. Уникайте заяв типу: «Він забив більше голів, ніж ти», «Твій брат увійшов у когорту кращих», «Твій близький друг такий хороший спортсмен, а ти не любиш спорт», «Чому ти не береш приклад з товариша?» тощо. Цінуйте те, що ваша дитина зробила, й те, на що вона здатна. Так ви станете ближче до неї.
  • Будьте з дитиною до кінця. Обов’язок батьків – ніколи не зупинятись на півдорозі. Учіть дитину завжди закінчувати розпочату справу. Це прищепить їй смак до виконання завдань, почуття відповідальності та впевненість у собі. Будьте з дитиною до кінця в усьому та завжди підтримуйте її як емоційно, так і практично.
  • Вірте у свою дитину. Дитині важливо дати зрозуміти, що ви будете з нею до кінця в будь-якій ситуації. Адже якщо вона буде впевнена у вашій підтримці, то стане досліджувати щось нове, не боячись зазнати невдачі. Це прищепить їй відчуття сміливості та безстрашності.
  • Поставте дитину на шлях духовності.

Виховання в дитини почуття відповідальності та впевненості в собі – безперервний і тривалий процес. При цьому величезна радість спостерігати, як дитина росте! Головне завдання батьків полягає в тому, щоб допомогти їй вирости впевненою в собі людиною. Успіхів вам у нелегкій справі виховання!

Підтримка петиції
ЯК НАЛАШТУВАТИСЬ НА ПОЧАТОК НАВЧАЛЬНОГО РОКУ
Previous Article
Next Article